Poporul pesedist se revoltă după ce colegii de guvernare din UDMR au cerut autonomia „Ținutului Secuiesc”: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”

Publicat: 22/09/2014, 11:12
Actualizat: 31/01/2019, 22:06

Autonomia „Ținutul Secuiesc” o temă pentru prezidențiale sau un subiect de perspectivă în condițiile contextului international?

Tema este extrem de sensibilă și atent analizată la vârful PSD, care trebuie să aleagă între posibilele voturi pe care le-ar lua Victor Ponta de la electoratul maghiar la prezidențiale, dacă UDMR rămâne la guvernare, și valul nationalist pe care poate miza dacă Uniunea este dată afară de la Palatul Victoria.

Deja, dinspre PSD, Liviu Dragnea a anunțat că nu există nicio șansă ca proiectul prezentat de Kelemen Hunor să prindă viață vreodată.

Vicepreședinta PSD, Olguța Vasilescu, considerată ca făcând în tabăra radicală a pesediștilor, a declarat că cererea UDMR este o „obrăznicie și o mizerie care trebuie sancționată”.

Premierul Ponta a fost ca de fiecare dată mai rezervat și a vorbit despre respectarea Constituției.

„Să nu se alarmeze niciun român. Vreau ca toți românii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova și din Dobrogea să știe că avem toți o Constituție pe care o respectă toată lumea. În acea Constituție se prevede clar cum e statul român și nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu băgăm pe nimeni în închisoare dacă exprimă o părere, chiar și greșită, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matură, în care fiecare își poate spune o părere. Părerile nu se sancționează. Se sancționează acțiunile împotriva Constituției, iar eu sunt convins că nimeni nu va face acest lucru”.

Potrivit proiectului prezentat de Kelemen Hunor, Ținutul Secuiesc ar trebui să aibă un președinte, care trebuie să participle la ședințele Guvernului când sunt tratate subiecte care privesc regiunea. Aceasta ar urma să fie condusă de un consiliu regional și unul executiv, în fruntea ultimului aflându-se președintele Ținutului Secuiesc. De asemenea, 50% din veniturile Loteriei Române în Ținutul Secuiesc ar urma să rămână în zonă.

Kelemen Hunor propune ca elevii din clasa a II-a, inclusiv în școlile cu predare în limba română, să fie predată și limba maghiară. Totodată, în proiect se prevede înființarea unei Curți de Apel cu reședința la Târgu Mureș.

Practic, în comunicarea publică, PSD s-a poziționat clar împotriva proiectului avansat de cei de la UDMR, dar pesediștii de la bază cer mai mult: scoaterea maghiarilor de la guvernare și trecerea lor în opoziție.

Alegătorul pesedist nu are o impresie bună despre UDMR și revendicările acesteia și dă și o variantă de rezervă: partidul lui Tăriceanu poate înlocui Uniunea la guvernare. Într-un glas, susținătorii PSD intervievați de gândul la lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale spun că proiectul UDMR contravine Constituției României: „Să-i facă ramă, să-l pună în cui!”, a fost una dintre reacțiile la adresa proiectului de autonomie. O altă reacție: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”.

„Nu vreau așa ceva, nu vreau, nu-mi trebuie așa ceva!”, a exclamat o femeie. Un alt domn și-a explicat dezacordul făcând trimitere la Constituția României, care spune că autonomia este imposibil de realizat. Întrebat de reporterul gândul care este, atunci, miza propunerii UDMR, acesta a răspuns: „ca să își facă campanie în rândul naționalității maghiare”.

„Mai bine în opoziție. Tot timpul au fost la guvernare și au cam profitat de toate guvernele care au trecut”, ne-a mai spus un alt participant la cea de-a treia lansare a prezidențiabilului Victor Ponta, în vreme ce un alt susținător al PSD a făcut trimitere la eșecul referendumului pentru independența Scoției.

Gândul vă invită să vedeți un reportaj video realizat la stadionul Național „Lia Manoliu” înaintea lansării prezidențiabilului PSD, în care mândrii români care îl votează pe Victor Ponta răspund la întrebarea: „sunteți de acord cu proiectul prezentat de Kelemen Hunor privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Adevărul despre Călin Georgescu. De ce a venit în România, de fapt
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis